Skumxø I Dansk

– raketten til børn, og voksne tilhængere af legepladsegnet raketteknologi.

Vi bringer en komplet vejledning til hvordan man bygger en flyvende skalamodel af vores Nexøraket med tilhørende affyringsrampe. Begge kan laves med dele fra et par gør det selv-forretninger for under 150 kroner, og de er så nemme at fremstille, at børnene også kan være med.
Skumxø I-raketten er ansporet af vores deltagelse i Science i Forum 2016, som fandt sted 24.-26. april, hvor vi håbede at engagere de videbegærlige børn endnu mere end sidste år, og samtidig få lidt PR ud af det også. Vi mener det lykkedes, der var i hvert fald kø ved raketfabrikken alle tre dage.

Først en stykliste med leverandørforslag:

Raket:

Rørskål i polyethylenskum, 18/13 mm (20 mm inderdiameter, 44 mm yderdiameter), 1 m længde, 1 stk. Det skal være typen der ikke er åben i siden, men blot har en ridse i siden. Fås i Silvan, varenummer 5701567072794, til 8 kroner.
Mosgummiplade i 2 mm tykkelse, hvid. Fås i Panduro Hobby, varenummer 179101, 26 kroner.
Dobbeltklæbende tape med papirbagside, 12 mm bred. Fås i Panduro Hobby, varenummer 680095, 36 kroner.
En korkprop, helst ubrugt. Hvis man ofrer sig, og åbner en flaske vin for at bruge proppen herfra, skal proppen nok have et par lag gaffatape. Ellers må man prøve med en champagneprop.

Affyringsrampe:

Elektrikerrør(installationsrør) Ø20 mm, 2 m længde, 1 stk. Fås i Biltema, varenummer 44062, 13 kroner.
Rørbøjning 90 grader, Ø20 mm, 2 stk. Fås i Biltema, varenummer 35937, 25 kroner/stk.
En stor kildevandsflaske, fås i kiosk eller supermarked, skal tømmes før affyringsbrug. Det skal være den tyndvæggede type der nemt kan trykkes sammen uden at gå i stykker.
Lidt gaffatape.

Byggevejledning:

Vi har lavet en instruktionsvideo baseret på raketfolien (et meget stort klistermærke) vi havde med i Forum. Vi sælger folien på vores hjemmeside, hvor man også kan finde et skabelonark til at lave finnerne efter.
Den korte version af instruktionsvideoen er til den utålmodige raketbygger.
Er man den mere omhyggelige type, kan den uforkortede directors cut findes her.
Vil man ikke støtte foreningen ved at købe en folie, kan man udskrive et skæreark (husk at sætte printeren i spare-modus!), og følge nedenstående vejledning.
For begge print selv-ark gælder at man skal slå eventuel skalering fra når man udskriver.

Først skal vi lave rakettens næse. Ud over materialerne skal vi bruge en skarp kniv (de billige fra Tiger er udmærkede til formålet), en permanent pen (jeg anbefaler en superfine CD/DVD-marker), saks, lineal, kontortape og et skæreark.
Man klipper langs den lodrette streg til venstre på arket, retter herefter arkets højre kant ind efter rørskålens ridse, ruller arket om rørskålen, og fæstner arket med et stykke kontortape.
Marker på rørenden stregerne mellem mærke A-A, B-B etc. som vist nederst til højre på skærearket. Herefter er vi klar til at skære raketspidsen til.

Stregerne til at skære spidsen efter er mærket op på rørets side. Det er dog nemmere at bruge skærearket til dette.

Stregerne til at skære spidsen efter er mærket op på rørets side. Det er dog nemmere at bruge skærearket til dette.

Opmærkning af skærelinjer på rørets endeflade.

Opmærkning af skærelinjer på rørets endeflade.

Start nu med at skære ca. 2 mm dybt langs stregerne på rørenden. Læg knivens æg på stregen og sav let langs stregen på rørets side. Lav 4 snit på de markerede streger, hvert snit skal være et par millimeter dybt. Vi laver alle fire snit på denne forsigtige måde for at få spidserne så pæne som muligt, og det gøres nemmest på denne måde.
Nu kan de 4 snit forlænges ned til bunden af kilerne, hvor stregerne mødes. Jo pænere og glattere man kan lave snittene, jo nemmere er det at få klæbet raketspidsen sammen senere.
Fjern skærearket forsigtigt, da det skal genbruges til finneslidserne.

Spidsen er skåret, og de overflødige tykker er fjernet.

Spidsen er skåret, og de overflødige tykker er fjernet.

Man kan nu prøve at samle spidserne, for at se om det bliver pænt. Hvis det ser godt ud, fortsættes til næste trin.
Der skal sættes dobbeltklæbende tape på to af spidserne, se foto. Det er nu man bliver glad for at der er papirbagside på tapen. Klip overskydende tape væk på rørets inderside og helt ude i spidsen.
spidser-tape-trin1

Fjern papiret fra det ene stykke tape, og sammenføj to af spidserne, ydersiderne af spidserne skal mødes. Gentag med de to modstående spidser.
spidser-tape-trin2

Sæt tape på den ene af de to tilbageværende spidser, der skal bruges to stykker tape. Klip tapen til, og sammenføj spidserne. Nu skulle vi gerne have en flot og færdig raketnæse.
spidser-tape-trin3

Hvis det gik rigtig dårligt, og spidsen er grim og skæv, har man to chancer til. Røret er langt nok til at man kan skære den misdannede spids af, og forsøge igen, endda to gange.
spidser-tape-trin4
Hvis det gik godt, og raketnæsen er fin og lige, skal vi skære røret af på længde, det skal være 793 mm langt fra spids til bund.
Nu skal vi have lavet finner. Vi har lavet et skabelonark til finnerne. Man kan enten udskrive arket, eller selv mærke op på mosgummipladen med pen og lineal.
Mosgummipladen fra Panduro er rigelig stor, så lav bare 5 finner, og brug de 4 pæneste.
finner-klar

Efter finnerne er klippet ud skal de have tape på begge sider, se foto.
streger-bund-med-finne

Find nu skærearket frem igen. Klip det nederste af arket så de fire tykke streger er ud til arkets kant. Læg arkets nederste kant ved rørets nederste ende, ret arkets højre kant ind efter rørskålens ridse, rul arket om rørskålen, og sæt arket fast med et stykke kontortape.
Skær gennem rørkålens vægge langs med de fire tykke streger, finnerne skal sidde i disse fire slidser.
Nu monteres finnerne én ad gangen. Fjern papiret fra tapen på den ene side, placer finnen i en af finneslidserne i røret og klem finnen fast til røret. Fjern papiret fra den anden side, og klem finnen fast til røret på denne side. Gentag med de 3 andre finner.
bund-finner-monteret

Nu mangler vi bare at sætte proppen i raketten. Finnerne gør rørets inderdiameter lidt større, så proppen er lidt for lille helt nede i bunden. Proppen skal placeres i røret cirka 30 cm fra rakettens bund. Brug en enkrone og elektrikerrøret til at få skubbet proppen på plads, enkronen kan rystes ud bagefter. Proppen skal sidde meget stramt.
Nu er raketten færdig, og vi kan gå videre til affyringsplatformen.
raket-done

Elektrikerrøret skal deles i 3 stykker, et stykke på 30 cm og to på cirka 85 cm (den lange rest deles i to cirka lige store dele). De to lange stykker sættes sammen med en rørbøjning og lægges på gulvet. Læg gaffa på enden af elektrikkerrøret så flasken passer stramt på røret, samlingen skal være så lufttæt som muligt.
Sæt en rørbøjning på den anden rørende så bøjningens åbning peger opad. Sæt det korte rørstykke på rørbøjningen, rørstykket skal være lodret.
Find eventuelt noget halvtungt at lægge på de lange rørstykker, så hele rørsystemet ligger mere stabilt, et par (vand)fyldte toliters colaflasker fungerer fint.
skumxo-launcher

Så er vi klar til affyring. Sæt raketten på det lodrette rørstykke, den skal glide let ned over røret. Tæl ned. Ved nul tramper man hårdt (eller hopper!) på kildevandsflaskens midte. Husk at kigge op!
Hent raketten og prøv igen.
Og igen.
Og igen.
Og igen.
Og lige pludselig skal man ind og spise aftensmad.

Tip: Den fladtrådte flaske genoplades ved at man puster hårdt ned i det lodrette rørstykke. Tramp på midten af flasken, ikke på bunden.
Tip: Hvis man har, eller kun kan finde, 16 mm elektrikerrør, kan man i stedet for proppen købe et sæt strikkepinde, størrelse 20, i Tiger, save den flade ende af den ene strikkepind, og klistre den hule strikkepind fast i raketten.
Tip: Hvis spidsen efter et par dage begynder at ligne en afblomstrende tulipan, skal den bare have en krammer, så holder tapen sammen på den igen.